Може ли съдебният изпълнител да изтегли всичките ми пари от банковата сметка? (Несеквестируеми доходи 2)
29.02.2020
Колко време строителят отговаря за качеството на построеното от него? (гаранционна отговорност)
03.03.2020

Сподели това!

Минималният размер на издръжката през 2020 г.

Съгласно Семейния кодекс минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата. С оглед измемението на минималната работна заплата през 2020 г., промяна има и спрямо минималният размер на издръжката. Така от 01.01.2020 г. минималният размер на издръжката е 152,50 лв. на месец за едно дете.

Може ли издръжката да бъде по-висока от минималната и от какво зависи?

Този размер обаче не е обвързващ и съдът може да присъди и по-голям размер на издръжката, както и да промени размера на същата. Законът определя, че размерът на издръжката се определя от нуждите на лицето, което има право на издръжка, както и възможностите на лицето, което я дължи. Това са две динамични величини, като всяка от тях може да бъде основание за увеличение или намаление на издръжката. Нуждите на децата се променят драстично с възрастта, поради което може да бъде поискано веднага промяна на размера на издръжката. Същото се отнася и в случаите при драстична промяна на доходите на дължащия издръжка.

Свържете се с нас!

Моля да имате предвид, че публикацията има чисто информативна цел и не може да замени съдействие от адвокат. В случай че желаете Вашите права да бъдат защитени по най-добрия начин, може да се свържете с нас по следните начини:
– На телефон 088 679 5005 (между 09.00 и 18.00 ч. в делничните дни);
– На следната електронна поща: legal@office-law.bg;
– Чрез контактната форма на този сайт;