Публични продажби и въводи при извънредното положение
24.03.2020
Мога ли да осъдя зъболекаря ми за некачествено лекуване на зъби?
28.03.2020
ПОКАЖИ ВСИЧКИ СТАТИИ

Ваучер вместо връщане на парите от туроператор?

Сподели това!

Наши клиенти ни попитаха дали туроператорът може да ги задължи да получат ваучер вместо възстановяване на заплатените от тях суми за неосъществено пътуване?

Поради множеството поставени пред подобна ситуация, решихме да обобщим нашия отговор на този въпрос:

Законът за туризма определя, че пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението му, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства,. Тези обстоятелства трябва да са настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него и да засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.

При прекратяване на договора пътуващият има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет. Той обаче няма право на допълнително обезщетение, тъй като туроператорът няма вина за настъпилите събития.
Туроператорът следва да възстанови на пътуващия всички плащания, направени за пакета от пътуващия или от негово име. Дължимите суми или плащания се възстановяват на пътуващия без необосновано забавяне и при всички случаи не по-късно от 14 дни след прекратяването на договора за туристически пакет.
Оттук отговорът на поставения въпрос е: Туроператорът не може да задължи своите клиенти да получат ваучер вместо да върне парите, които са платили.
Разбира се, между клиента и туроператора може да бъде сключено споразумение, с което се постига съгласие за получаване на ваучер вместо връщане на платеното или получаване на същия пакет услуги, но на друга дата. Това обаче може да стане само при взаимно съгласие на двете страни, а не само по волята на туроператора.

Свържете се с нас!

Ако желаете съдействие за уреждане на Вашите отношения с туроператор, може да се свържете с нас по следния начин:

– На телефон 088 679 5005 (между 09.00 и 18.00 ч. в делничните дни);
– На следната електронна поща: legal@office-law.bg;
– Чрез контактната форма на този сайт;

В рамките на извънредното положение нашата кантора предлага и правни консултации по телефон и електронна поща.