Кой следва да изтърпи задължителна карантина заради коронавирус
17.03.2020
Неустойки по договори с мобилни оператори
19.03.2020

Сподели това!

Нашите клиенти ни изпратиха множество запитвания по следния въпрос:

Мога ли да си искам обратно от туроператора заплатените суми за планираните, но отменени заради епидемията с коронавирус пътувания?

В резултат на разпространението с коронавирус много от планираните екскурзия в България и в чужбина няма да могат да бъдат осъществени. Законът предвижда право на туристите да прекратятт договора си с туроператора преди започването на изпълнението му, без да заплащат никаква такси за прекратяване.

Това право е налице при непреодолими и извънредни обстоятелства. Те трябва да са настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него. Тези обстоятелства трябва да засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.
При прекратяване на договора пътуващият има право на пълно възстановяване на всички направени плащания. Няма обаче право на на допълнително обезщетение.

Туроператорисе са длъжни да имат застраховка “Отговорност на туроператора”, поради което връщането на заплатените от Вас суми следва да бъде гарантирано от застрахователя дори и при неплатежоспособност на туроператора.

Ако желаете да изпратим от Ваше име покана до туроператор за връщане на дължимите Ви суми, може да се свържете с нас по долуизброените начини.

Цената за изготвяне и изпращане на поканата е 50 лв.

Свържете се с нас!

Ако имате нужда от правно съдействие за прекратяване на сключените договори с туроператор, може да се свържете с нашия екип по следния начин:
– На телефон 088 679 5005 (между 09.00 и 18.00 ч. в делничните дни);
– На следната електронна поща: legal@office-law.bg;
– Чрез контактната форма на този сайт;

В рамките на извънредното положение нашата адвокатска кантора предлага и правни консултации по телефон и електронна поща.